Aanleg geluidswal Spier

In opdracht van de gemeente Midden Drenthe heeft Secundaire Bouwstoffen Unie BV in het dorp Spier een geluidswal aangelegd van ca. 500 meter en 5 meter hoog. Vooraf waren er twee opties uitgewerkt namelijk een korte termijn versie die binnen 2 maanden gerealiseerd kon worden en een lange termijn versie waarbij de aanlegduur circa 2 jaar zou duren.

Nadeel van de korte versie was de intensieve verkeersbewegingen (ca 100 per dag) door het dorp. Nadeel van de lange termijn versie was de onvoorspelbaarheid van de aanvoer en dus ook de langere hinder van de werkzaamheden (er moest letterlijk bij de aanwonenden in de achtertuin worden gewerkt).

 Er is door de gemeente en bewoners gekozen voor de korte versie om de overlast zo kort mogelijk te houden. Voor deze korte aanlegduur was het noodzakelijk de meeste grond direct beschikbaar te hebben, hiervoor is vooraf grond uit het reinigingsproces op de locatie Afvalverwerking Stainkoeln gespaard. De wal is vooraf aangemeld als een grootschalige bodemtoepassing (GBT), dit betekent dat er in de kern van de wal grond tot maximaal klasse industrie mag worden toegepast, mits er een schone (klasse AW-grond) afdeklaag van 0,5 m dikte overheen komt.

Zowel gemeente als bewoners zijn zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden en het eindresultaat.